• De-a lungul existenţei sale, "Colegiul Naţional Nichita Stănescu" a suferit un număr mare de modificări,     ce au vizat atât denumirea cât şi locaţia sa. In acest sens menţionăm cele mai importante modificări în legătură cu denumirea colegiului: prima oară s-a numit Şcoala Profesională pentru fete (1892), apoi, Liceul Industrial de fete (1934), ulterior devine Şcoala Pedagogică nr.2 pentru educatoare, iar din septembrie 1958 este cunoscut sub titulatura "C.I.Parhon" nr.6. Ultima titulatură a fost păstrată până în 1970, când aceasta a fost schimbată din nou în "C.D. Gherea", o şcoală cu un număr mare de clase, atât pentru ştiinţele umaniste şi exacte, cunoscută mai mult ca fiind liceu pentru fete. Cu toate acestea, cu fiecare an ce trece, liceul a crescut în toate componentele sale, în special în cele legate de valoare.
 • În 1991, şcoala a primit numele de "Liceul Teoretic Nichita Stănescu", iar în anul 1970 îşi schimbă locaia în cea care este şi acum, str. Nalbei, nr.3, Ploieşti. Acesta oferă şcolarizare în 29 de clase cu profil uman (filologie şi ştiinţe sociale, cu predare intensiv limba engleză sau franceză, a doua limbă străină fiind germană) şi ştiinţe exacte (matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii, cu intensiv informatică şi cursuri de limba engleză, a doua limbă străină fiind germană sau franceză). Din 1992, au existat, de asemenea, 4 clase de mijloc cu studiu intensiv engleză, germană sau franceză ca a doua limbă străină.
 • Astăzi, suntem cunoscuţi ca un colegiu care poartă cu mândrie numele unui celebru poet român ploieştean Nichita Stănescu, născut în anul 1933 şi trecut în nefiinţă în anul 1983, deţinător al Premiului Herder. Deşi tânăr, liceul nostru este în ascensiune şi este destul de popular printre liceele ploieştene. Este un liceu căruia i-a fost acordat certificatul de "Şcoală Europeană", în aprilie 2008, iar acest eveniment ne-a marcat într-un mod fericit, deoarece am obţinut titlul de "Colegiul Naţional" la data de 1 septembrie 2009.
 • Dorim să fim o casă pentru cultivarea noilor valori, o "familie", în care tinerii ploieşteni vor primi o educaţie completă într-o şcoală care îndeplineşte toate standardele. Am găsit o cale spre îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, ca urmare a acţiunilor convergente ale celor trei elemente esenţiale: elevii, părinţii elevilor şi cadrele didactice. Aceasta este garanţia calităţii a tot ceea ce vom efectua, a persistenţei noastre în atingerea obiectivelor, a îndeplinirii sloganului liceului: "CU NOI... NENUMĂRATE SUCCESE­".
 • Colegiul Naţional Nichita Stănescu va deveni un centru de resurse umane pentru comunitate prin invăţarea tinerilor cu aptitudini reale în operare pe calculator, în comunicare şi în utilizarea limbilor străine de circulaţie internaţională, astfel încât să reprezinte un răspuns la cerinţele societăţii moderne. Scopul nostru este de a fi un reper educaţional al societăţii actuale.
 • Colegiu Naţional Nichita Stănescu" a înregistrat o evoluţie ascendentă în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte calitatea studentului cât şi calitatea personalului didactic. Datorită seriozităţii şi competenţei cu care au fost ghidaţi, elevii au reuşit să obţină rezultate favorabile la concursurile şcolare naţionale, succesul lor fiind materializat în premii:

Băltăreţu Cristian - Premiul 3 - (1999 - 2000) - Engleză

Băicoianu Cristian - premiul 1 la Informatică (2001)

Victor Ionescu - premiul 1 la Informatică (2006)

Cuta Andrei - Premiul 2 "Info-Educatia" Concurenţă (2006)

Constantinoaia Veronica - participarea la Concursul National de Matematica (2006)

Ionescu Victor - Medalia de Bronz la Matematică (2006)

 • La nivel judeţean, în perioada 2005-2006, au fost obţinute 87 de premii şi menţiuni: Premiul I - 2, Premiul II - 10, Premiul III - 15, mentiuni - 60.
 • Procentul de absolvire a fost de 100% în ultimii cinci ani, peste 87% din studenţii noştri au fost admişi în universităţi de stat şi 10% în universităţile private. Diriginţii de clasa a 12-a au monitorizat modul de inserţie a absolvenţilor de liceu pe piaţa forţei de muncă şi admiterea acestora la nivelul de învăţământ superior.
 • Admiterea la liceu a crescut constant în ultimii patru ani, de la 8.68 în 2005 la 8.80 în anul 2008.
 • Rata de absolvire este de 100% la examenele naţionale, în timp ce clasa medie se ridică mai sus de districtul şi gradele naţionale.
 • Elevii ce s-au format in liceul nostru au studiat sau studiază în diferite universităţi din străinătate: 1 in California (Băltăreţu Cristian), 3 în Olanda (Cosmulescu, Budeanu Corina, Paraschiv Georgiana), 1 în Spania (Mierlus Alina- Universitatea din Barcelona).
 • Foştii noştri elevi sunt cetăţeni demni de ţara noastră: medici, profesori (şapte dintre ei predau în liceu nostru), lucrând în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, jurnalişti, editori la posturile locale de televiziune, profesori universitari, un fost ambasador şi un ambasador curent.
Istrate Cristian - Ambasador al României în Norvegia

Trofin Anca - Profesoară de engleză la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Ciuparu Dragoş - Profesor inginer la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Sarivan Ligia - Profesoară de franceză - Universitatea din Bucureşti

Ioniţă Iulian - Profesor de psihologie - Universitatea din Bucureşti

Balasoiu Ana-Maria - Cercetător Principal,  Universitatea Bucureşti şi Universitatea Pepignan, Franţa

Petrec Şerban - Doctor Chirurg Ortoped, Spitalul "Sf. Ioan" Bucureşti

Manoliu Iulian - Chirurg Oftalmolog, Spitalul Militari Bucureşti, director al clinicii de oftalmologie.

Constantin Mihai Viorel - Deputat manager- Program Operaţional pentru dezvoltarea resurselor umane –Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei

Simona Uta - Radio Romania, corespondent pentru Prahova